Възможна епидемия от туберкулоза в социален дом
Възможна епидемия от туберкулоза в социален дом / netinfo

Има опасност от епидемия от туберкулоза в Дома за мъже с умствени увреждания в Твърдица, каза днес директорът на Специализираната болница за лечение на белодробни болести в Сливен, д-р Мими Димитрова. Основание за тази прогноза е тежкото състояние, в което се намира пациент на здравното заведение. Той е 50-годишен душевно-болен мъж, който има двустранно засягане на белия дроб с кавернозна форма.

Пациентът е постъпил на лечение от Дома за мъже с умствени увреждания – Твърдица. Там е приет на 11 ноември миналата година и вече е бил болен. Кантактни на болния са били 200 души домуващи и 100 души персонал.

Представители на тубболница, РИОКОЗ и фондация „Здравето на ромите” са посетили дома и са издали спешни предписания на директора и медицинския персонал. Личният лекар на домуващите трябва да организира правенето на манту, изследване на кръвна картина и рентгенови изследвания.

До директора на програмата за борба с туберкулозата е изпратено искане да се осигури туберкулин, за да се направи манту на контактните. Всички изследвания ще бъдат обработени и пациентите ще бъдат консултирани със специалист-пулмолог, за да се вземе решение за тяхното лечение.

Уведомени са и служителите на РИОКОЗ-Ямбол, защото преди настаняването в дома в Твърдица, болният е живял сам в село Войника.