Водните обекти в Сливенско – безопасни
Водните обекти в Сливенско – безопасни / Областна администрация - Сливен

Есенен преглед на техническото и експлоатационно състояние на водните обекти - язовири, хвостохранилища, шламохранилища, сгуроотвали, ВиК системи, открити рудници, кариери (водоеми и езера) за добив на инертни материали и др. на територията на област Сливен е направила комисия, назначена със заповед на областния управител Марин Кавръков. Комисията е констатирала, че всички потенциално опасни язовири са пълни с безопасно и под безопасното водно ниво, имат свободни обеми за поемане на водни количества при валежи и снеготопене. Констатирано е недобро техническо състояние на някои от съоръженията, за привеждането им в изправност са направени предписания, допълват от Областна администрация - Сливен.

Длъжностните лица от общинските администрации са предупредени ежедневно да координират с кметовете на населени места, в землищата на които има водни обекти, наблюдение на водните нива; общинските администрации са предупредени да вземат мерки относно стриктното спазване на изискванията за експлоатация на водните обекти общинска собственост; постъпилата информация своевременно се изпраща до Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ Сливен.

Предприети са мерки при необходимост организацията и провеждането на евакуация на населението от застрашените райони да се извърши съгласно утвърдените планове за защита при бедствия на общините.