пари
пари / Sofia Photo Agency, архив
Със 17% на година ще е увеличението на такса смет в Сливенска община, но общинското ръководство планира да намали малко данък сгради, така че да няма повишение на данъчното задължение на гражданите. Това съобщи кмета на Сливен Стефан Радев. Промените са заложени в оздравителния план на общината, който ще бъде гласуван на сесия на Общинския съвет на 27 април, четвъртък.

Очакваните приходи от увеличение на такса битови отпадъци са около 600 000 лева на година.План – сметката за чистота е около 8 млн лв, тя трябва да се финансира от такса битови отпадъци. Размерът на таксата смет за Сливен е 3,5 млн лв. Разчетът е под 50%  и със средствата вместо да се използват за инфраструктура и други социални дейности се дофинансира това перо, обясни кмета.

„Идеята е увеличението да става плавно и с по-справедливо разпределяне на таксата между фирмите и гражданите, и между жителите на Сливен и останалите населени места. Това обуславя необходимостта от сериозно увеличение на таксата”, допълни още Радев. По думите му общинското ръководство обмисля и възможността фирмите да декларират конкретни съдове за сметосъбиране. 

Оздравителният план предвижда още сериозно намаляване на разходите на администрацията и безлихвен кредит  от държавата. До момента има съгласието на служебния финансов министър за отпускане на Сливен на 5 млн. лева.