В Сливен има нужда от създаването на кабинет по превантивна кардиология
В Сливен има нужда от създаването на кабинет по превантивна кардиология / netinfo

 

Всеки гражданин трябва поне веднъж годишно да посещават кардиолог, това зяави началникът на кардиологичното отделение МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен д-р Силвия Сюлемезова.

Необходимо е и регулиране на теглото, тъй като затлъстяването повишава риска от сърдечно-съдови заболявания. Трябва да се намали консумацията на мазни и тестени храни, да се ограничи или спре пушенето. Особено важна е добрата корекция на стойностите на кръвното налягане, спазване на назначената терапия и редовно приемане на лекарствата.

Д-р Сюлемезова отново подчерта, че се наблюдава тенденция към подмладяване на хипертонията, което се дължи на начина на хранене и обездвижването на децата. Има случаи, при които млади хора са с клинично проявена исхемична болест, с исхемична кардиопатия, с преживян инфаркт на миокарда, сърдечна недостатъчност и др. Сърдечно-съдовите заболявания са сред най-разпространените здравословни проблеми сред населението и една от водещите причини за смъртност у нас и по света.

През последните години от тях страдат не само възрастни, но и все повече млади хора на 30-40 години. Според д-р Сюлемезова това е сериозен проблем, който трябва да се реши с общи усилия – на лекари, институции и цялото общество. Висок е процентът на хората, които страдат от хипертонична болест.

По данни на Регионалната здравна инспекция на територията на област Сливен през предходната година са регистрирани 6 585 случая, т.е. 42 на всеки 1 000 човека са с хипертония. По-малка заболеваемост има от исхемична болест на сърцето. „Много важно е да се отбележи, че Сливен има нужда от създаването на кабинет по превантивна кардиология, който да разполага с модерен ехокардиограф. Такъв кабинет няма в цялата област, както и в съседните на Сливен области. Необходими са средства и се обръщам към всички, които могат да помогнат за създаването му”, каза д-р Сюлемезова.