В Ямбол посрещнаха тържествено военни от контингента ни в Афганистан
В Ямбол посрещнаха тържествено военни от контингента ни в Афганистан / Дарик Сливен

 

Военнослужащите от 30-я контингент на Въоръжените сили за участие в мисията на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа" бяха тържествено посрещнати в Ямбол.

Церемонията за посрещане на контингента бе празник не само за военните, близките и роднините им, но и за гражданите на Ямбол.

Ритуалът се състоя на площада пред общината. 

На него присъстваха министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбранатагенерал Константин Попов, командващият на Съвместното командване на силитегенерал-майор Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, ръководители на областни и общински институции.

След химна на Република България, за проявен висок професионализъм, отговорност при изпълнение на задачите и за успешното приключване на мисията бяха наградени отличили се участници при осъществяване на българските ангажименти в Кандахар.

Началникът на отбраната генерал Контантин Попов поздрави военните от 30-я контингент. "Вие сте най-доброто послание за това, че Българската армия е важна институция, важен държавен орган - стълб на обществото, което ще става по-добро, така както ще става по-добра и Българската армия", каза в приветственото си слово към контингента началникът на отбраната.

Сержант Андон Тосунов от военно формирование 52 590 - Ямбол, за когото тази мисия е четвърта, заяви със самочувствие за изпълнен успешно войнски дълг.

Церемонията завърши с тържествен марш.

За първи път жена командир на военните ни в Афганистан

Контингентът е в състав от близо 90 военнослужещи и включва национален елемент и взвод за охрана. Той изпълнява функционалните си задължения и поставените задачи от ноември 2015 г. в провинция Кандахар, Афганистан.

Национален командир на контингента е полковник Пламен Петров. Взводът за охрана с командир капитан Кристиян Шишков е сформиран от близо 60 военнослужещи от военно формирование 52 590 - Ямбол от състава на Втора Тунджанска механизирана бригада.