В Елхово обсъдиха Стратегия за интеграция на малцинствата
В Елхово обсъдиха Стратегия за интеграция на малцинствата / netinfo

Обществено обсъждане на Стратегия за интеграция на етническите малцинства в община Елхово и Общинска програма за изпълнение на Стратегията за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства на МОН проведоха Елхово. Документите са за периода 2007 – 2015 год. и са придружени от планове за изпълнението им за 2007 - 2008г.

На срещата, която се проведе в ромската махала, присъстваха кметът на община Елхово инж. Д. Димитров, зам. кметът Венета Димитрова, служители от общинска администрация, кметове на населени места, директори на училища, учители, представители на НПО, Бизнес център и ромската общност. За първи път на обсъждането присъстваха и роми от шест от населените места в общината с голяма концентрация на ромско население – Изгрев, Пчела, Маломирово, Бояново, Лесово и Гранитово.

Венета Димитрова представи двата документа, обоснова тяхната необходимост и предстоящото обсъждане на заседание на ОбСъвет. Проведена е работна среща за подготовка на документите с участието на експерти от общинска администрация, общински съветници, представители на Независим ромски съюз “Бъдеще”, директори на ЦДГ и училища, РПУ, Местната комисия за БППМН и др.

Кметът на община Елхово инж. Димитров призова присъстващите за отговорно отношение към Стратегията и Програмата. Желанието ни е това да бъдат работещи документи, които да изпълняваме заедно. Децата ни трябва да са грамотни, за да могат да се справят с предизвикателствата на времето и новите условия в ЕС, каза още инж. Димитров.

В хода на дискусията взеха отношение кметове на населени места, представители на ромската общност и др. Обсъдени бяха въпроси, свързани с обучението на ромските деца, възможността да бъдат придружавани пътуващите ученици от възпитател, да се оземлят безимотните роми, да се благоустроят кварталите в които живеят, да се предвидят мероприятия и за ромите в селата и др.

Документите са включени в дневния ред на заседанието на ОбС на 30.08.2007г.