Утвърдиха 33 паралелки след 7-ми и 34 след 8-ми клас за област Сливен
Утвърдиха 33 паралелки след 7-ми и 34 след 8-ми клас за област Сливен / Dariknews, Архив

Държавният план- прием за учебната 2015/2016 година по професии и специалности в професионални гимназии, професионални училища и в паралелки за придобиване на професионална квалификация в общообразователни и специални училища на територията на област Сливен е съгласуван на заседание на Постоянната комисия по заетост.

33 паралелки за 858 ученици след завършен 7 клас и 34 паралелки за 884 ученици след завършено основно образование са утвърдени от Областния съвет за развитие, председателстван от областния управител Димитър Сяров. Дискутирани бяха и защитените професии, предложени от училищата. Определени професии от Списъка на професиите за професионално образование и обучение може да се утвърждават като защитени от държавата на областно ниво.

Предложенията на училищата са: Текстилен техник - Предачно производство и Оператор в текстилното производство - Тъкачно производство в ПГ по текстил и облекло; Машинен оператор - Металорежещи машини и Техних-технолог в дървообработването - Мебелно производство в ПГ по механотехника; Електротехник – Електроенергетика в ПГ по електротехника и електроника.

Списъкът с предложените защитени от държавата професии, както и критериите за определянето им се приемат с акт на Министерския съвет.

Представени бяха и регионалните програми за заетост, които ще се реализират през 2015 г. в област Сливен. Одобрени са 5 регионални програми за заетост: за областна администрация Сливен, община Сливен и община Нова Загора са утвърдени по 10 работни места, а средствата от Държавния бюджет са в размер на 28 860 лв. за всяка програма. За регионалните програми за заетост на община Котел и община Твърдица са утвърдени по 15 работни места и средства от Държавния бюджет в размер на 43 290 лв. за всяка програма. Програмите са за срок не по-малко от 6 месеца.

На заседанието стана ясно още, че от дирекция „Регионална служба по заетостта” Бургас са информирали, че по програма „Клио” са одобрени 3 проекта за област Сливен през 2015 г. Те са на общините Сливен, Нова Загора и Котел, и ще осигурят заетост на общо 9 души за период от 6 месеца в дейности по екскурзоводско обслужване, облагородяване и поддръжка на музейни обекти.