Сливен
Сливен / Дарик Сливен
Почистването и премахването на опасните висящи стоманобетонни късове от падналата конзолна плоча до блок 28 в квартал "Даме Груев" започна днес. Това съобщи кметът на Сливен Стефан Радев и посочи, че още вчера е дадено конкретното конструктивно указание  преди почистването конзолната плоча да бъде укрепена на няколко места, за да се ограничи евентуален риск от нов инцидент.

Сливен
Дарик Сливен



Общината е възложила на експерти с пълна проектантска правоспособност становищата да бъдат изготвени в максимално кратък срок. Инж Георги Димитров заяви, че в момента се укрепва непадналата част от козирката, предстои разчистване на терена от падналите късове стоманобетон. Според специалистът падналата козирка не дава отражение на сигурността на останалите конструкции от блока.

Той коментира още, че причината за срутването е смачкана арматура в плочата. „Арматурата е смазана по всяка вероятност по време на бетонирането. Ако беше сложена в горния край нямаше да има никакви отрицателни последици за козирката”, обясни експертът.

Сливен
Дарик Сливен



Районната прокуратура в Сливен започна проверка днес, съобщи Районен прокурор Иван Иванов. Тя ще установи, кой е собственикът на съоръжението, дали за него са полагани необходимите грижи и дали са правени промени, които са нарушили целостта на конструкцията. Резултатите от проверката ще станат ясни  най- рано след месец, а крайният срок е три месеца, уточни  още прокурор Иванов.