Ученици учат за данъци и „сива” икономика
Ученици учат за данъци и „сива” икономика / DarikNews.bg, архив

Ученици от 10, 11 и 12 клас на V СОУ „П. Яворов” в Сливен получиха знания за данъците, осигуровките, държавния бюджет и „сивата” икономика. Експерти от НАП обучават ученици от последните класове в данъчна култура. Образователната кампания се нарича „Влез в час с данъците”. По време на обученията децата ще научат как и защо се плащат данъци, какви права получават хората при внасяне на осигуровки, защо всички граждани на една държава се ощетяват, когато се крият задължения.

V СОУ „П. Яворов” и XI СОУ„К.Константинов” са сливенските учебни заведения, в които експерти от НАП Сливен вече влизат в ролята на учители и провеждат дискусии с гимназистите. Данъчните обясняват правата на всеки при наемането му на работа, разликата между трудов и граждански договор, защо е важна касовата бележка и какво се случва ако не се осигуряваме здравно.

За да бъдат „в час” с аудитория си, данъчните са подготвили и фенстраница на кампанията в социалната мрежа Фейсбук - "vlezvchas". Давайки своя глас за фенстраницата на кампанията, учениците получават възможност да се запишат за участие в конкурс на тема „Данъците, без които не можем”.

Идеята е да се променят възприятията на младите хора относно плащането на данъци и осигурителни вноски. Кампанията включва срещи с ученици на възраст между 14 и 18 години в общообразователните училища.