Световният ден на недоносеността ще бъде отбелязан в МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен
Световният ден на недоносеността ще бъде отбелязан в МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен / Sofia Photo Agency, архив

 

С прожекция на филм и лекции ще бъде отбелязан Световния ден на недоносеността в  МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен. В конферентната зала на болницата от 10.30 часа ще бъде прожектиран част от филма "Мама", посветен на преждевременното раждане и отглеждането на недоносено дете.

Лекция за проблемите на недоносените бебета и тяхното проследяване след изписването ще изнесат началникът на отделението по неонатология в болницата – д-р Комня Минчева и д-р Таня Праматарова.

Външен консултант ще запознае участниците с темата "Кърмене на недоносено бебе - мисия възможна". Събитието се организира от Фондация „Нашите недоносени деца”, с подкрепата на Община Сливен и МБАЛ „Д-р Иван Селимински”.

В 18 часа един от символите на Сливен – Старият бряст, ще бъде осветен в лилава светлина в символ на съпричастност към проблемите на недоносените бебета и техните семейства.

В отбелязването на Световния ден на недоносеността ще вземат участие държави от целия свят. В България по инициатива на фондация „Нашите недоносени деца“, с подкрепата на Европейската фондация за грижа за новородените EFCNI, денят ще бъде отбелязан в четири български града – София, Сливен, Варна и Велико Търново.

Сгради, паметници на културата и забележителности в много градове по света ще бъдат осветени. Целта на инициативите е да се насочи общественото внимание към проблемите на семействата на недоносени деца и да се вземат адекватни мерки всяко бебе в България, в Европа и по света да има възможно най-добри шансове да расте здраво и щастливо.