Ст. Радев: Община Сливен трябва да стане по ефективна
Ст. Радев: Община Сливен трябва да стане по ефективна / Община Сливен
Ст. Радев: Община Сливен трябва да стане по ефективна
85409
Ст. Радев: Община Сливен трябва да стане по ефективна
  • Ст. Радев: Община Сливен трябва да стане по ефективна

Община Сливен трябва да стане по -ефективна и като община, и като общинска икономика. Това заяви в интервю пред Дарик кметът на Сливен Стефан Радев за лошото финансово състояние на общината.

Според него един от начините за подобряване на климата в региона е да се събуди предприемаческия дух. Сливен едно от населените места, които участват в класацията „Най-добър град за живеене".

- От какви промени се нуждае Сливен?

- Сливен се нуждае от много промени в много области. Трябва да станем по-ефективни и като община и като общинска икономика. Тази голяма задлъжнялост много пречи на общината, тя е в резултат на много голяма неефективност като вземане на решения и като изпълнения на тези решения. От друга страна трудното състояние, в което се намира общинската икномика или това, че Сливен е на едно от последните места по доходи на населението, според мен има много резерви и много голямо поле на развитие, това да се събуди предприемаческия дух в общината.

- По какви европроекти работи общината? И какъв е размер е съфинансирането от общинския бюджет?

- По основната програма, която общинското ръководство работи за следващия период това е програмата „Региони в растеж". Планират се изграждане на интегриран проект на градски транспорт, обновяване на няколко детски градини , благоустрояването на поречието на река Асеновска между кварталите „Комлука" и „Клуцохор" . Няма проблем със средствата, които общината трябва да осигури по европроектите. Работим добре с ФЛАГ и сега с действията, които предприемаме за стабилизиране на финансовото състояние на общината смятаме, че това което се изисква за финансиране на европейските проекти ще го осигурим.

- Община Сливен е с лоши финансови показатели. Как ще се подобри финансовото състояние?

- На първо място трябва да се подобри ефективността, затова и преглеждаме всеки разход и всяко задължение, което поемаме. Друг е въпросът, че ние работим до голяма степен от предопределена, зададена рамка или подписани договори за години напред, но това което правим като решителна стъпка за решаване на проблема със задлжнялостта е предложението за имитиране на общинска облигационна емисия в размер на 25 млн, с която ще се рефинансират банковите заеми на общината и ще се разплати цялата просрочена капиталова програма. Това са около 10 млн лв, които ще влязат незабавно в сливенските фирми. Това е много важна стъпка за общината и в частност за общинската администрация. Това е само първата стъпка. От тук нататък предстои да се работи за решаване на проблема с многото просрочени текущи задължения.


Цялото интервю със Стефан Радев, излъчено в националния ефир на Дарик радио може да чуете в звуковия файл.