Сливенски надзиратели протестираха пред затвора
Сливенски надзиратели протестираха пред затвора / Дарик Сливен, Архив

Около 40 свободни от наряд надзиратели в затвора и затворническите общежития към сливенския затвор, както и служители в следствения арест излязоха днес сутринта пред женския затвор на символичен протест заради мизерията и ниските заплати.

Така сливенските служители в затвора подкрепиха протестите на колегите си в страната, каза в интервю за Дарик Цветан Михайлов председател на сливенския синдикат и член на Управителния съвет на синдиката на служителите в затворите и добави:  „Вече четири години и половина синдикатът се опитва да осъществи конструктивен диалог с институциите в държавата, поставяме исканията си, но до този момент резултатите са крайно незадоволителни”.

След протеста в столицата на 9 ноември Управителният съвет на синдиката ще вземе решение дали да продължи с протестите, което зависи от това дали представители на властта ще уважат действията на служителите в затворите.

„Протестът протича под мотото: „Елате при нас”, като призив към институциите да се срещнат с нас на улицата и да чуят не само представителите на тези служители, а самите служители, които ще се съберат от цялата страна. Така че по-нататъшни протести съвсем не са изключени, тъй като настроенията продължават да се радикализират в системата и служителите са категорични че ще устояват исканията си докрай” – коментира Михайлов.

Синдикалното дружество в единствения женски затвор в страната  наброява 60 души подкрепя и решението за национален протест на синдиката.