/ Община Плевен
Шест нови тролейбуса ще бъдат доставени в Сливен до края на юли. Това каза в интервю за БТА заместник-кметът по икономическо развитие Стоян Марков. Тролейбусите са чешки, а заедно с тях ще бъдат доставени и четири нови електробуса, които се очакват до месец септември.

Доставката е част от втория проект на Община Сливен за градски транспорт, който се финансира от ОП "Околна среда" 2014-2020 и е свързан със създаването на мерки за намаляване на вредните емисии.

Електробусите ще обслужват близките населени места и част от градските линии. "Ремонтирахме токоизправителните станции, подменихме всички трансформатори, направихме модерно електронно управление на електропреносната мрежа, която ползват тролейбусите, в някои участъци тя бе основно подменена", заяви заместник-кметът.

Обновяването на автопарка на общинския превозвач "Пътнически превози" започна с първия "Интегриран проект за градски транспорт на гр. Сливен", припомни Марков. Част от този проект беше доставката на 27 нови автобуса и ремонт на съществуващите шест тролейбуси, които ще останат в резерва. Заместник-кметът посочи, че е била удължена линията, която тръгва от "Дюлева река" и стига до зала "Асеновец". "Тези тролейбуси бяха основно ремонтирани и беше дадена възможност тази линия да се ползва отново", каза Марков. 

От общинската администрация водят разговори с Община Ямбол и Община Нова Загора за кандидатстване със съвместен проект по стартирала миналата седмица програма за екомобилност, която се финансира от Плана за възстановяване и устойчивост. Идеята е да се закупят електробуси и автобуси със стандарт Евро 6, които да обслужват междуселищния транспорт.

Предвижда се още модерен електробус да минава през места, свързани с културното наследство и имат отношение към туризма - крепостите "Кабиле" и "Туида".
Велина Василева/БТА