Сливен и още 17 населени места от общината са на балотаж, според окончателните резултати на ОИК
Сливен и още 17 населени места от общината са на балотаж, според окончателните резултати на ОИК / архив Дарик - Сливен

Готови са окончателните резултати от изборите за кметове и общински съветници за Община Сливен, съобщи председателят на ОИК Галя Ченкова. Общо гласували на местния вот са 56 300 избиратели, от които действителни гласове са 51 918. Това значи, че гражданската активност е била 51.88%. Избрани кметове има в 11 населени места на територията на Общината, в град Сливен и още 17 места предстои балотаж. Подкрепили  Йордан Лечков са 26.08 %, Ген. Кольо Милев - 27.42 %, Иван Славов - 17.63 %.

Определени са и квотите за Общински съветници в Сливен. Според последните резултати ПП „ГЕРБ" ще участва с 12 общински съветника, БСП с 11, Коалиция „Съюз за Сливен" - 7, Синята коалиция е с трима души, по двама за РЗС, ПП „Атака" и Гражданска мрежа за модерен Сливен, с по един човек са ДПС и Коалиция „Център". Общите недействителни гласове - 4 382 правят почти 2.5 мандата за общински съветник, обясни Стелли Стефанова - Говорител на ОИК Сливен. Основните грешка са неспазване на знака „Х" за гласуване и попълване на бюлетината с различен от син химикал.

Процентът на избирателната активност на гласувалите за президент и вицепрезидент в Община Сливен е 49.53%. Кандидатът за президент Меглена Кунева са подкрепили 15.91 %, Ивайло Калфин от БСП - 29.14 % и Росен Плевнелиев, издигнат от ГЕРБ - 38.43 %, според окончателните резултати.