Ще поставят байпас на Беленски?
Ще поставят байпас на Беленски? / netinfo

Иван Терзиев-Беленски отново не се яви в съда и пак не бе даден ход на делото му. То бе отложено за 9,30 ч. на 5 март. Адвокатът на подсъдимия Любомир Брайнов представи болничен лист, според който Терзиев е приет за лечение от 26 до 29 януари в кардиологичното отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински”- Сливен с диагноза исхемична болест на сърцето. След това му е назначено домашно лечение.

Преди дни в съда е постъпила молба от защитата на подсъдимия, че той е в тежко здравословно състояние и не може да се яви на днешното заседание. Освен това Беленски има направление за коронарография и евентуално поставяне на байпас. Тези манипулации се извършвали само в столицата и поради това адвокатът поиска промяна на мярката за неотклонение от „домашен арест” в по-лека.

Възложената още на 14 януари кардиологична екпертиза на подсъдимия днес не бе представена в съда. Тя трябваше да установи какво е действителното здравословно състояние на Терзиев и дали е било пречка той да се яви в съда.

Съдия Мартин Данчев заяви, че не са известни причините защо не е направена експертизата. Съдът днес разпореди тя да бъде разширена. В експертизата ще вземат участие три вещи лица, специалисти по кардиология, а съставът ще бъде определен от съда впоследствие. Едва след изготвянето на заключението съдът ще се произнесе по мярката за неотклонение. Това може да стане на междинно заседание, ако експертизата бъде готова по-рано, за което страните ще бъдат предварително уведомени.

Вещите лица трябва да се съобразят с представения на предходното съдебно заседание болничен лист и да направят заключение дали здравословното състояние на Беленски към 14 януари и 11 февруари не е позволявало той да се яви в съда.

Иван Терзиев – Беленски бе задържан на 29 февруари със 6 килограма наркотици в района на град Елена, при специализирана акция на полицаи от Сливен, Велико Търново и ГДБОП – национална служба “Полиция”.

По- късно при обиск в негова къща в село Бяла, община Сливен, бяха открити още 62 кг. наркотици, зареден с 30 патрона автомат "Калашников", със заличени номера и 20 фалшиви банкноти в копюри от по 100 долара.