С пускане на разноцветни балони Сливен отбеляза Световния ден на редките болести
С пускане на разноцветни балони Сливен отбеляза Световния ден на редките болести / Община Сливен

С пускане на балони в небето и информационна кампания, за осма поредна година и Сливен отбеляза 29 февруари - Световен ден на хората с редки болести, който се чества всяка година в последния ден на февруари.

Точно в 13 часа пред Стария бряст, в знак на солидарност към милионите болни по света, сливенци пуснаха разноцветни балони, символизиращи многобройните видове редки болести, което се осъществи по едно и също време в цяла Европа.

С пускане на разноцветни балони Сливен отбеляза Световния ден на редките болести
netinfo

В инициативата се включи зам.-кметът по „Хуманитарни дейности" Пепа Чиликова, която пожела на страдащите от редки заболявания да имат силна воля, за да бъдат пример на всички с техния оптимизъм и вътрешна сила.

Тазгодишната тема на Деня е „Присъединете се към нас, за да се чуе гласът на хората с редки болести". Основната цел на темата е да се повиши осведомеността сред широката общественост и чрез нея да се достигне до хората, вземащи решения за бъдещето на пациентите с редки заболявания.

Над 7 000 редки болести са познати по света, а повече от 400 000 души страдат от тях в България, посочиха организаторите.

Проявата в Сливен се организира от доброволци на БМЧК - Сливен, Националният алианс на хора с редки болести (НАХРБ) и Националната асоциация по мукополизахаридоза /НАМ/.