С 4 млн. лв. строят горски пътища
С 4 млн. лв. строят горски пътища / Яно ю

Около 370 товарни автомобила за превоз на дървесина са с GPS системи Регионалната дирекция по горите в Сливен. Това съобщи директорът на институцията Георги Русев.

Предприятието стопанисва държавните горски територии в областите Сливен и Ямбол, като осъществява опазване и контрол на площ 216 802 ха горски територии. Общият дървесен запас с клони в горите е 29 901 501 куб.м, като средният прираст е в размер на 529 704 куб. метра.

Общото ползване през миналата година е в размер на 419 126 куб. стояща маса. Добитото количество дървесина представлява 1,4% от запаса на горите.

На територията на дирекцията Държавните лесничейства са осем, като лесничействата в Сливен и Котел правят 50% от дърводобива на цялата дирекция, уточни Русев и добави, че се наблюдава превес в търсенето на дърва за технологична дървесина за сметка на строителната, като процентното съотношение е 88% към 18%.

4 млн. лева са осигурени за изграждане на горски пътища на територията на Югоизточното държавно горско предприятие през миналата година, съобщи Златка Асманова, началник отдел «Стопанисване на горите». Средствата са предназначени за строителство на нови горски пътища и залесяване. През изтеклата година са изградени около 35 км. горски пътища на границата с Турция , около Елхово и Болярово. Общо са изградени и възстановени близо 100 км пътища. През тази година от предприятието възнамеряват да изградят около 30 км.

Предприятието поддържа и временни горски пътища със собствени средства. Това позволява на колите на противопожарната служба в случай на нужда да имат достъп до горските масиви.