Преразглеждане на вида обезпечаване на облигационния заем предлагат общинските съветници от БСП
Преразглеждане на вида обезпечаване на облигационния заем предлагат общинските съветници от БСП / Дарик Сливен

Общинските съветници от групата на БСП в Сливен заявиха, че предлаганият от кмета Стефан Радев облигационен заем ще се окаже неизгоден. Това съобщи на нарочна пресконференция Мариета Петкова.

По думите й според посочените параметри, при невъзможност да се погасява заемът, може да бъдат блокирани сметките на общината, в това число и парите за детски и социални заведения. Социалистите в Общинския съвет ще предложат корекции на предложението в частта за лихвения процент, според тях трябва да има горна граница на лихвените проценти по облигационния заем, както и преразглеждане на вида обезпечаване на заема.

Самото предложение за облигационния заем от 25 млн. лв. ще бъде гласувано на сесията през март.

Народният представител Таско Ерменков разкритикува новото управление на община Сливен. Той заяви, че екипът на новия кмет вкарва общината в нова дългова спирала. Ерменков разкритикува и вдигането на местните данъци, както и чистката в общината и общинските предприятия.

Според Мариета Петкова увеличението на местните данъци ще намали събираемостта им. По думите й, преди да се направи тази стъпка, е трябвало да има презониране. Тя посочи също, че увеличението на данъците ще доведе до затруднения за бизнеса и отлив на работни места.