Преизбраха председателят на БЧК - Сливен
Преизбраха председателят на БЧК - Сливен / netinfo

Д-р Андон Василев е бил преизбран за председател на Областната организация на БЧК в Сливен, съобщи Маргарита Русева – директор на областния секретариат на БЧК. „За отчетния период от четири години членската маса на Червения кръст в областта се е увеличила от 2055 през 2005 година до 2816 човека сега” – съобщи Русева. Дружествата от 70 в началото на периода са 95 в края. Същото важи и за Младежкия червен кръст - вече има 20 клуба на МБЧК във всички общински центрове на областта и в някои села с общо 205 членове и още няколко десетки доброволци.

Една от приоритетните групи, която е подпомагала организацията през годините е тази на децата и учениците в неравностойно положение. Организирани са безплатни трапезарии, като в зависимост от финансовите възможности трапезарията е обхващала от 3 до 6 месеца. Между 50 и 200 ученика са имали възможност да се хранят безплатно.

Друга група, към която са били насочени усилията на червенокръстците, е тази на абитуриентите сираци.  219 зрелостника са били  подпомогнати през отчетния период. 

На децата от социалните домове са осигурени дезинфектанти и хигиенни материали, сухо мляко (като само в първите три години са разпределени 6 тона), дрехи, обувки, играчки, учебни пособия,

Друг акцент в работата на Областната организация на БЧК е обучението по първа долекарска помощ за кандидат шофьорите, като групите са разширени и обучение са преминали педагози от детски заведения, от училищата, персонал от различни фирми и доброволци.