Хванаха 56 - годишен търновец участвал в  8 телефонни измами
Хванаха 56 - годишен търновец участвал в 8 телефонни измами / DarikNews.bg, архив
Поради постъпили обаждания в РУ-Твърдица  за опити за телефонни измами предупреждаваме гражданите да се  свържат със свои близки, които живеят сами и разполагат със стационарен телефон, да очакват евентуално обаждане с цел измама. Схемата е „оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници, чрез предоставянето на наличните парични суми и ценни вещи, които впоследствие да бъдат върнати”. По тази схема човек получава телефонно обаждане  от мъж, който се представя за началник в криминалния отдел на полицията.

Разговорът започва с въпроси от мнимия полицай дали лицето е получавало наскоро обаждане  с една от схемите за измина и обяснява, че разполагат с информация и списък с възрастни хора, набелязани  от измамниците,  които предстои да станат тяхна жертва. За да се предотврати всичко това жертвата трябва  да помогнат на полицията, тъй като в района са разположени полицейски служители, ангажирани в специализирана операция за задържането на престъпниците.

В хода на разговора „мнимият полицейски шеф” заявява, че е необходимо без притеснение да се предоставят наличните парични средства или ценните вещи (в повечето случаи се иска същите да бъдат хвърлени през терасите на жилищата), уверявайки , че след задържането на телефонните измамници, парите и ценни вещи ще бъдат върнати. Мнимият полицейски шеф иска от потърпевшия  да даде номера на мобилния си телефон, за да бъде в непрекъсната връзка с него, докато на стационарния е зает от измамниците.

И за да бъде всичко по-достоверно непосредствено след прекъсване на телефонната връзка се получава  телефонно обаждане от непознат, който ползва една от класически схеми за осъществяване на телефонни измами.

Възможно е схемата да бъде променена, но искането на пари и ценности остава.
 
До момента няма осъществена измама.