По проект на болницата започва саниране на сградата на инфекциозно отделение
По проект на болницата започва саниране на сградата на инфекциозно отделение / Дарик Сливен, архив

МБАЛ „Д-р Иван Селимински” - Сливен се е включила през миналата година в инициативата на Министерството на икономиката и енергетиката в проектна линия на международен фонд „Козлодуй” за периода 2010-2013 г. Мярката е №4 - високоприоритетна проектна линия за енергийна ефективност на сгради - държавна собственост. Това съобщи зам.-директорът по административните дейности Розалина Спасова.

Екип на болницата е разработил проект за енергийна ефективност за сградата на инфекциозно отделение, което е част от структурата на лечебното заведение. Проектът е одобрен за финансиране и през 2013 г. изпълнителният директор д-р Васислав Петров е подписал споразумение с министерството.

Реализацията на проекта по график ще започне от 1 април и ще приключи в края на май. Планирана е подмяна на част от дограмата на сградата, топлоизолиране на стени и тавани, саниране на подпокривни пространства и подмяна на отоплителната система. „Това е свързано с монтиране на соларни панели, които да захранват сградата с топла вода” поясни Спасова. Целият проект е на стойност 69 908 евро. Изпълнителите са избрани от Министерството на енергетиката, а ангажиментът на болницата е свързан с контрола по реализация на строително-монтажните работи.

Досега сградата на Отделението по инфекциозни болести не е санирана. Извършвани са частични ремонти. Някои допълнителни дейности по покрива, които не се поемат от фонд „Козлодуй”, ще бъдат финансирани със собствени средства.

Розалина Спасова информира още, че болницата е кандидатствала с проект по „Красива България” за саниране на сградата на Отделението по ранна рехабилитация, което се намира на Сливенски минерални бани. Предвижда се още подмяна на останалата част от дограмата и запазване на автентичния вид на сградата. Все още няма информация за одобрените проекти. Очаква се до края на март да стане ясно дали ще има финансиране по „Красива България”. Второ одобрение на проектите се очаква до края на годината.

Завършен е ремонтът на отделението по детски болести. Останали са довършителни дейности на двора и детската площадка.

За тази година като приоритети са заложени ремонт на Отделението по психиатрия, ремонт на гинекологичния сектор на АГ-отделение, закупуване на рентгенов апарат за нуждите на ортопедия и неврохирургия и закупуване на нов автотранспортен реаномобил.

Миналата година болницата работи по проект за обучение на болногледачи, в партньорство с КНСБ. Пета поредна година лечебното заведение се включва и в програмите за временна заетост на санитари, общи работници и градинари. По проекта „Аз мога повече”, съвместно с Асоциацията на специалистите по здравни грижи, болницата беше база за обучение на 12 болногледачи.