Община и полиция в  Стралджа предприемат мерки срещу домовите кражби
Община и полиция в Стралджа предприемат мерки срещу домовите кражби / Дарик Сливен Архив

Нова работна карта за противодействие на извършваните домови кражби е изготвена в Обшина Стралджа. Общественият договор е подписан между общината и РУ „Полиция".

Обобщените данни от анкета сред населението показват, че през последната година посегателствата спрямо собствеността на жителите в града рязко се е увеличило. Причина за това  е финансовата криза обхванала страната и липсата на работа за големия брой ромско население в района.

Наблюденията на полицаите сочат, че  най-често обект на обири са необитаемите жилища в селищата, чийто брой расте. Безпрепятствено ромите посягат  на насажденията, на имущество в места, които са в покрайнините на града.

По-голямата част от извършителите на кражби в Стралджа  са местни лица,които извършват обирите на случаен принцип, действат единично и посегателствата им са с незначителна стойност. Не липсват и гастрольори, участници в организирани групи, които предварително набелязват обектите и извършват кражбите. Те разполагат с транспорт и устройства за взломяване на входни врати.

В сравнение с миналата година  през 2010г. извършените престъпления през първите шест месеца са нарастнали от 45 на 115, като кражбите от частни домове са съответно 40  срещу 97.