Обществен съвет иска на общината да бъде върната сграда – паметник на културата
Обществен съвет иска на общината да бъде върната сграда – паметник на културата / Йорданка Раданчева

Държавата да предаде на Община Сливен управлението на имота, изоставен от Министерството на здравеопазването, предлага Общественият съвет за закрила на културното наследство в общината. Става въпрос за сградата на бившата тубболница – паметник на културата и прилежащия й парк от 27,7 дка. Идеята е след ремонт на сградата, мястото да бъде предоставено за съвместно ползване от културните институти и организации в града (ХГ „Д. Добрович“, Представителството на СБХ в Сливен, Дружеството на художниците и др.), с цел там да се оформи арт-парк – място за културен отдих с експозиционни и изложбени зали, скулптури в паркова среда, кафе-сладкарници и други подходящи търговски обекти, съобщава Йорданка Раданчева, секретар на Обществения съвет за закрила на културното наследство при Община Сливен.

В момента паркът и сградата в него не се охраняват, подложени са на вандалско разбиване и разграбване. Само преди години едно от крилата на болницата бе ремонтирано, като бяха вложени над 260 000 лв., от тях 40 000 евро от японски дарители и 9 000 лв., набрани от сливенските граждани в акция, инициирана от бившия областен управител Иван Благоев.

Ремонтираната част бе официално открита през 2009 г., а след няма и две години болницата бе закрита и обявена в ликвидация. Назначени бяха ликвидатори, но за малко. След изтичане на договорите им с министерството те си тръгват, без да доведат работата докрай. Болницата е изоставена заедно с цялото си оборудване и документация и съвсем скоро доведена до сегашното й състояние.

Друг бивш областен управител – Корнелий Желязков, събра предложения на гражданите за това как да се ползва имота, припомнят от Обществения съвет.