Някои СИК не проверяват личните карти на застъпниците
Някои СИК не проверяват личните карти на застъпниците / netinfo

Дарик радио алармира алармира Районната избирателна комисия /РИК/ Сливен, че в секциите в три балкански села Изгрев, Божевци и Зайчаре, телефоните не работят. От комисията казаха, че ще реагират, а членовете на Секционните избирателни комисии /СИК/ могат да използват телефоните на кметовете.
Членове на СИК казаха пред Дарик, че на евроизборите е имало случаи, когато не са сверявани документите на застъпниците с личните им карти. Такива случаи има в 37-ма секция в 5-то училище в Сливен и в 81 -ва в 11 -то училище.
Само по един застъпник от партия или коалиция или на мажоритарен кандидат ще имат право да присъстват в изборните секции на 5 юли по време на парламентарните избори, съобщи говорителят на Районна избирателна комисия /РИК/ Сливен Янко Янков.
Това решение на РИК е взето след разпореждане на Централната избирателна комисия /ЦИК/, каза Янков.
Иначе според закона РИК назначава по двама застъпници на партия във всички изборни комисии.
Партиите могат да сменят застъпниците си през два - три часа, ако искат. Ако регистрираните за изборите партии изпратят по двама застъпника в секциите, то в тях ще се наблъскат 61 човека, което ще доведе до подтискане на избирателите, коментира Янков.
180 704 са избирателите в Сливенска област, 297 са СИК, като от тях три бяха образувани допълнително в две сливенски и новозагорската болница.
Репортер на Дарик забеляза нетрадиционна агитация в балканското село Изгрев, където край пътя старо руско возило цялото е облепено с плакати на лидер на политическа сила и нейния кандидат.