Нови акции за набиране на средства за реставрация на паметника на 6-ти артилерийски полк
Нови акции за набиране на средства за реставрация на паметника на 6-ти артилерийски полк / Дарик Сливен, Архив

Кампанията за набиране на средства за реставрация на паметника на 6-ти артилерийски полк в Сливен се разраства. Това съобщи председателят на инициативния комитет за възстановяване на паметника Пепа Чиликова, заместник-кмет на Община Сливен.

Обсъжда се възможността за 24 ноември, тогава през 1926 година паметникът е бил открит, да се състоят благотворителен концерт с участието на сливенските танцови състави и съставите на Военния клуб и търг на картини. Ще има и няколко акции за набиране на средства.

Първата е озаглавена „Първите хиляда". Първите, дарили по 10 лв. в специалната кутия, сложена на входа на Община Сливен, ще получат поименна грамота, а имената им бъдат изписани на пергамент, който ще бъде поставен в специална капсула, вградена в основанието за паметника. Акцията „Новите 100 войводи" е насочена към сливенските фирми. От тях ще се искат по 1 000 лв., а имената на дарителите ще бъдат изписани на паметна плоча, поставена в парковото пространство до паметника на 6-ти артилерийски полк.

Предвидена е акция „Родолюбци" в сливенските училища. Всеки ученик, който реши да се включи в акцията, ще може да дари по 1 лв. Паметникът на 6-ти артилерийски полк е един от военните символи на града.

Създаден е в памет на загиналите по бойните полета воини от 6-ти артилерийски полк по инициатива на подп. Ст. Сотиров, началник на 6-то артилерийско отделение. Изграден е с дарени от войници и офицери 105 044 лв. Проектът е изработен от арх. Борис Бояджиев, а скулптурната композиция е на Панайот Ципоранов. Паметникът е изграден от бял врачански камък и представлява изправен артилерист, сочещ с ръка на югоизток към града на българската бойна слава - Одрин.

Заедно с имената на 379-та загинали генерали и офицери, подофицери, канонири, бомбардири и войници е изписано: „На тези, които останаха да ни чакат по бойните полета". Паметникът е сериозно увреден от времето. Най-критично е състоянието на фигурата на артилериста.

Средства се набират и в дарителска сметка: IBAN: BG73FINV91508416216422, BIC: FINVBGSF, Код: 445100, Първа инвестиционна банка АД - клон Сливен.