Нов успех за Петър Каразапрянов от ПМГ Д. Чинтулов
Нов успех за Петър Каразапрянов от ПМГ Д. Чинтулов / Дарик Сливен, архив

Нов успех постигна Петър Каразапрянов от ПМГ „Добри Чинтулов“ в Сливен на Международната Менделеева олимпиада по химия, която тази година се проведе в столицата на Казахстан - Астана. На официална церемония в Двореца на независимостта в Астана на Петър бе връчен бронзов медал, извоюван в конкуренция със 112 участници от 18 страни. Резултатът му доказва затвърдени позиции на изключително високо научно ниво, съизмеримо с най-трудното от магистърските програми на студенти, развиващи се в областта на химията, съобщават от гимназията. С бронзови медали от Астана са и Христо Рашеев от НПМГ – София и Владимир Милов от МГ – Плевен.

Олимпиадата се провежда в три кръга: два теоретични и един експериментален.
В първия теоретичен кръг участниците решават 8 задължителни задачи. Вторият теоретичен кръг включва задачи в разделите:  неорганична химия, органична химия, аналитична химия, физикохимия, науки за живота и полимери. В този кръг всеки раздел е представен от три задачи, от които само една задача с максимален резултат се взема под внимание, което позволява да се оцени универсалността в подготовката на участниците. Задачите във втория кръг са значително по-трудни.

Експерименталният кръг на олимпиадата включва химичен анализ и синтез, както и няколко теоретични въпроса, свързани с предметната област на експеримента.

Работният език на олимпиадата е руски, но участниците получават задачите и на английски език.

По време на олимпиадата участниците имат възможност да видят работите си от теоретичните кръгове и да задават въпроси на журито, което е проверявало конкретна задача.

Участие в олимпиадата по традиция вземат бившите съветски републики, Балтийските страни, България, Румъния и Македония. От тази година в състезанието участват и представители на Франция, Унгария и Турция. По мнението на специалисти задачите на Менделеевата олимпиада са с изключително висока степен на трудност.