Кмет на община Сливен
Кмет на община Сливен / община Сливен
Предложението „Дентален център“- Сливен да отпусне безлихвен заем на „Центъра за кожно-венерически заболявания“ е незаконосъобразно и нецелесъобразно, заяви кметът Стефан Радев. Предложението е направено пред Общинския съвет, от където е поискано становище на Общината.
Кметът поясни, че предложението е незаконосъобразно, защото според Закона за държавния бюджет, 50 процента от наемите  на общинските и държавните дружества трябва да влизат в бюджета на държавата или на общината. Изключение има за лечебните заведения, според което наемите остават в тях на 100 процента и се инвестират в дейността им.

„Средствата, с които разполага Денталният център, са изцяло от наеми. От дейността си той е на загуба, но тъй като отдава под наем имущество, предоставено от Общината, покрива част от загубите си и част от парите остават по сметките на дружеството. Те по закон могат да се използват само за дейността на това дружество, за инвестиция в неговата дейност“, каза кметът. По думите му, всеки управител на  търговско дружество има няколко задачи – да осъществява бизнес целите на дружеството, да опазва имуществото му и да съблюдава спазването на законите. Стефан Радев се обоснова защо предложението е и нецелесъобразно.

„Не може общинска фирма да отпуска необезпечени заеми на друга общинска фирма с ясното съзнание, че те няма да бъдат върнати. Това е нецелесъобразно действие“, каза още кметът. Той поясни, че Общината вече е отпускала заем на Центъра за кожно-венерически заболявания, който не е бил погасен, и ако на този етап му бъде отпуснат нов заем, съдбата му ще е същата, предвид нестабилното финансово състояние на дружеството.

Кметът за пореден път потвърди позицията си, че най-устойчивото решение за Центъра е откриване на кожно отделение към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, както навремето стана с ТУБ  болница – Сливен.