Нарастват онкогинекологичните заболявания
Нарастват онкогинекологичните заболявания / netinfo

Заболеваемостта от рак на шийката на матката в Сливен е значително по-висока от средната за страната, каза в интервю за Дарик онко-гинекологът д-р Жельо Желев. През последните години се наблюдава тенденция към нарастване на онкогинекологичните заболявания в цяла България.

„Те представляват един много тежък социален проблем, защото боледуват млади жени в репродуктивна възраст, които за времето на диагностика и лечение, са извън семействата си и обществото", каза д-р Желев. Най-често срещани са карцином на маточното тяло, на маточната шийка и яйчниковият карцином. Тези болести са лечими, но трябва да бъдат диагностицирани навреме и лекувани в максимално ранен стадий. Специалистът препоръчва на всички жени  поне веднъж в годината да си правят гинекологичен преглед и ако има някакви съмнения, да бъдат насочвани към съответното профилирано лечебно заведение. Реалността през последните години обаче показва, че българката не посещава личния си гинеколог и не извършва профилактични прегледи. Д-р Желев препоръчва като профилактика използваната през последните години ваксина срещу карцином на маточната шийка. Относно другите онкогинекологични заболявания, единственият момент за предотвратяване на тяхното появяване, са ежегодните профилактичини прегледи.

На 4 февруари се отбелязва Световният ден за борба с рака, откриването, лечението и превенцията на раковите заболявания. Решение за отбелязването му е прието на 4 февруари 2000 г. в Париж, по време на Първата световна среща за борба с рака в новото хилядолетие.