/ ThinkStock/Getty Images
"Лек спад в броя на имунизациите отчитат в Регионалната здравна инспекция в Сливен. За четири години в областта се отчита спад на имунизационния обхват с над 5 %. Пред 2014 година са били ваксинирани 88.51% от подлежащите на имунизации, докато през 2017 година този процент е спаднал на 82.19", съобщи директорът на РЗИ-Сливен д-р Петя Балулова.

ЕК предлага масово поставяне на ваксини срещу морбили

Данните бяха оповестени по повод „Европейска имунизационна седмица“.

„За създаване на колективен имунитет е необходимо да бъдат ваксинирани между 85 и 95% от населението. Само тогава може да се предотврати широкото разпространение на опасните инфекциозни заболявания като полиомиелит, морбили и други, категорични са епидемиолозите”, коментира епидемиологът д-р Даниела Калева.

Все повече интелигентни родители не имунизират децата си

.„Ваксинацията е превантивна мярка срещу заболяванията. Винаги е по-трудно да се лекува една болест, отколкото да се предотврати. Затова, ние – лекарите, сме категорични – ваксинирайте децата си“, призова още д-р Калева.

Д-р Дариткова: Ваксините, които се използват в България, са на най-високо ниво

Ваксинациите са задължителни във всички страни, а за отказ се налагат санкции. В България това е глоба от 50 лв. за първи отказ и удвояване при последващ. Освен това, децата без ваксини нямат право да посещават детски заведения, а родителите се лишават от социални дотации.