/ Thinkstock/Getty Images
Все повече интелигентни родители отказват имунизации за децата си
97094
Все повече интелигентни родители отказват имунизации за децата си
  • Все повече интелигентни родители отказват имунизации за децата си
Родители масово се отказват с декларации да имунизират децата си, отчитат от Регионалната здравна инспекция в Пазарджик. Причините, с които родителите аргументирали решенията си, били от различно естество, като в интернет пространството се споделяли мнения, според които ваксината срещу Хепатит B заразява с ХИВ. Информацията съобщи епидемиологът д-р Магдалена Станева, която завежда отдел "Надзор на заразните болести" в инспекцията.

РЗИ: Правото на децата да бъдат здрави стои по-високо от правото на родителите да избират ваксини
 
Проблемът с отказите от имунизация днес засяга не толкова хората с нисък социален статус, колкото интелигентни майки, сред които инженери, адвокати и икономисти, посочи д-р Станева.
 
Медикът обяснява ситуацията с антиваксиналните движения, които по думите й се разрастват значително: "Все повече се изместват нещата към откази от имунизации, което създава огромни рискове от разпространение на заразни заболявания, които могат да доведат и до инвалидизиране, а няма да е силно, ако кажа и до летален изход, защото има много тежки инфекциозни заболявания, които неминуемо завършват със смърт. Имунизацията е една от основните начини, за да бъде предотвратено ваксинопредотвратимо заразно заболяване. Всяко заразно заболяване, което може да бъде предотвратено с ваксина, просто не подлежи на коментар!".

Д-р Дариткова: Ваксините, които се използват в България, са на най-високо ниво
 
Епидемиологът даде пример с вариолата и изкореняването на заболяването и на причинителя с помощта на ваксинацията: "Предотвратяването на епидемични взривове и епидемии е полезно за обществото. 80-те години в Швеция бяха решили, че няма да правят коклюшна ваксина. Тогава имаше над 300 случая на починали деца от коклюш". Тя даде и пример от нашите географски ширини с морбили: "Доста тежка инфекция и която може да бъде предотвратена чрез ваксинацията. Поради това, че имаше пробив в колективния имунитет - създаде се ниша от неимунизирани деца от рискови групи, от малцинствата, през 2010 г. в България заболяха 25 000 деца. Фактите говорят, че в последно време ние получаваме непрекъснато такива декларации, нотариално заверени, в които интелигентните родители категорично отказват имунизации на деца".

Родители не искат задължителна ваксина против варицела