Главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев Той обаче акцентира върху сериозен проблем-миграция на децата, които подлежат на допълнителна ваксинация.
Главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев Той обаче акцентира върху сериозен проблем-миграция на децата, които подлежат на допълнителна ваксинация. / Снимка: Лалка Димитрова
Няма цехово здравеопазване, с факти трябва да успокоим антиваксиналните движения, каза д-р Ангел Кунчев
37 от 46 деца в Рудник-мигранти
97005
37 от 46 деца в Рудник-мигранти
  • 37 от 46 деца в Рудник-мигранти
„96 процента от всички заболели по време на морбилната епидемия у нас са деца от ромски произход. След проникването в тези общности, здравните медиатори свършиха много добра работа. Но те са 245 души, няма как да решат проблема на България. В момента все по-голяма тежест започват да  придобиват антиваксиналните движения, които са характерни за големите градове, за интелигентните семейства, които явно четат невярна информация. От Чехия миналата година отправиха официално запитване към властите у нас за смъртта на 16 деца в България, уж почитали след ваксинация. „Оказа се, че тази ваксина никога не е била влизала никога в страната ни. Само че техните медии разгласиха подобни „данни”, имаше имена на хора, адреси на деца, които са починали... Пълен е интернет с такива неща. Нашата функция е да отговорим с факти”- Това обяви днес в Бургас главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Епидемиолог номер 1 на Републиката пристигна по покана на ГЕРБ-Бургас, за да участва във форума „Ваксини и здраве“. Дискусията събра експерти, изявени специалисти в областта на медицината, собственици и директори на болнични заведения, депутати и др.
 
„Според статистиката, става ясно, че хората отказващи ваксини за децата си, не са толкова много. Но те са изключително активни в интернет пространството и изглеждат като мнозинство. Така покрай тях и други  родители взимат неинформирани решения", каза общинският съветник от ГЕРБ Калояна Живкова.

Форум Здраве и ваксини
Снимка: Радосвета Стюарт

 "Децата стават заложници на родителите си, които на принципа “чух нещо” и “някой каза, че имунизациите са опасни” ги лишават от здравна защита.По данни на Световната здравна организация, през миналата година в света са загинали 1,5 милиона деца от липса на ваксини", съобщи собственикътна УМБАЛ „Дева Мария“ Семир Абу Мелих.

„Няма недостиг на ваксини и уверихме МЗ, че трябва да има резерв, за да сме готови при всякакви ситуации”, категоричен бе епидемиолог номер 1 на Републиката.  

„С цел да не допуснем развитие на заболяването, срещу морбили и рубеола допълнително са имунизирани 8 000 деца. След реимунизацията в периода 2014-2015 г. с пет компонента- още 23 хиляди, а с четири компонента  - 38 хиляди деца”, каза д-р Кунчев. Той обаче акцентира върху друг сериозен проблем-миграция на децата, които подлежат на допълнителна ваксинация. Той даде за пример село Рудник, край Бургас, където от 47 деца, подлежащи на ваксинации, 38 се оказали мигранти в селата в Гърция и Испания, където заминали да работят с родителите си.

Д-р Кунчев подчерта, че най-висок е процентът на имунизации при новородените – почти 99.9 процента. С нарастването на възрастта, обаче процентът спада. „Не е както навремето -  с цехово здравеопазване, когато в завода всички са ти налице и имунизираш непосредствено. Сега трябва да разчиташ да ги поканиш, те да дойдат и т.н.”, обобщи той.  

Чуйте още какво каза д-р Кунчев в звуковия файл: