ваксини за деца
ваксини за деца / Thinkstock/Getty Images

Правото на децата да бъдат здрави стои по-високо от правото на родителите да избират дали да ги ваксинират или не, категорични са от РЗИ-Габрово.

По инициатива на Световната здравна организация последната седмица от месец април е обявена за Европейска имунизационна седмица. Основната цел е повишаване на имунизационния обхват чрез разширяване на информираността сред родители, здравни работници и медии за значимостта на имунизациите.

Как действат ваксините?

Ваксините съдържат изменени форми на вируси или бактерии, които не причиняват заболяване, но „предизвикват" имунната система да създаде антитела за борба с конкретния причинител. След имунизация тялото запомня съответните „дразнители" и при евентуална среща с реалните причинители, антителата бързо ги разрушават преди да могат да ни разболеят. При някои заболявания е необходимо прилагането на повече от една доза ваксина през живота, за да се осигури пълна и продължителна защита.

Какво е колективен имунитет?

Когато хората от определена общност са с изграден имунитет към дадено заболяване, то не може да се разпространява лесно. Така са предпазени и тези, които не могат да бъдат имунизирани – бебета, възрастни хора със здравословни проблеми и отслабена имунна система.

Националният Имунизационен календар на Р. България предпазва хората от 11 инфекциозни заболявания: Хепатит Б, Туберкулоза, Дифтерия, Тетанус, Коклюш, Полиомиелит, Хемофилус инфлуенце тип Б, Пневмококови инфекции, Морбили, Паротит, Рубеола. Всички тези заболявания могат да доведат до тежки усложнения и дори до летален изход.

Ваксините наистина действат!

Ако вземем за пример Морбили, една от най-заразните болести при хората. Преди откриването на ваксините не е имало възможност да се преустанови разпространението на заболяването. Почти всеки е заболявал, като един на всеки пет заболели е страдал от сериозни усложнения като пневмония, глухота, енцефалит (възпаление на мозъка). Нерядко се е достигало и до смъртни случаи. По време на епидемията в България през 2009 - 2010 г. над 24 000 души, предимно деца, заболяват от морбили, като 24 от тях умират. Затова колкото повече хора са имунизирани, толкова по-трудно вирусът на болестта намира кого да разболее. Ваксината срещу морбили е безопасна и ефикасна. В българия се прилага в комбинация с ваксините срещу рубеола и паротит (заушка).

След въвеждане на масова имунизация срещу рубеола през 1988 г. заболяемостта рязко спада. Имунизацията срещу рубеола осигурява почти 100 % защита и води до значителен спад в броя на заболелите.

Ето какви са данните по отношение заболяемост и смъртност след въвеждане на имунизациите при други заболявания:

Дифтерия (Тежко възпаление на гърлото, безсилие, неврит, сърдечна не- достатъчност. Смърт при 10 на 100 заболели). В резултат от въведената ваксинация смъртните случаи спадат 122 пъти. След 1994 г. в страната няма смъртни случаи от дифтерия.

Хепатит Б (Възпаление на черния дроб. Тежките усложнения водят до цироза на черния дроб, рак и летален изход). Ваксинацията е въведена в страната през 1992 г. Заболяемостта е сведена до единични случаи годишно. Броят на заболелите е намалял с над 87%

Полиомиелит (Парализа при 1 на 200 заболели. При тежките случаи е възможен летален изход). Последната епидемия в страната е през 2001 г. От 2008 г. децата се ваксинират с инактивирана (убита) ваксина. Повече от 15 години в страната ни няма заболели от полиомиелит.

Тетанус – Преди въвеждане на ваксините: заболели – 288, починали – 36. След въвеждане на ваксините: заболели – 35, починали – 15. През 2017 година – няма заболели!

Коклюш (Магарешка кашлица) – Преди въвеждане на ваксините: заболели – 6 062, починали – 207. След въвеждане на ваксините: заболели – 1 907, починали – 6. През 2017 година – заболели – 116, няма смъртни случаи.

От данните става ясно че ваксините предпазват хората от всички възрасти от опасни болести!

Всеки човек заслужава да бъде предпазен от ваксинопредотвратимо заболяване и има съществена роля в предпазването на другите, избирайки да се ваксинира.

Проверете имунизационните паспорти на Вас и членовете на Вашето семейство и си консултирате с личния си лекар, за да се уверите, че сте напълно ваксиниран.

Ако нямате личен лекар, посетете имунизационния кабинет на РЗИ Габрово, ул. „Райчо Каролев“ №2, ет. 2, стая 205, където липсващите ваксини на Вас и детето Ви могат да бъдат поставени!

Здравните работници са най-достоверният източник на информация относно ваксините. Повишаването на информираността ни за ваксините може да спаси живот!