/ ThinkStock/Getty Images
Ваксината против варицела да бъде еднокомпонентна и да е препоръчителна, а не задължителна. Около това искане се обединяват родители на деца, след като се заговори, че от 2019 г. се очакват промени в задължителния имунизационен календар у нас.
 
Неофициално, идеята е догодина да бъде въведено ваксиниране с четиривалентна ваксина срещу морбили, паротит, рубеола и варицела.

Ще променят ли задължителния имунизационен календар у нас?
 
Родителите са обезпокоени от намерението за въвеждане на ваксина за варицела като задължителна за всички деца, тъй "като вероятно за целта ще се използва 4-компонентна комбинирана жива вирусна ваксина за морбили, паротит, рубеола и варицела (МПРВ), съдържаща едновременно четири живи инфекциозни патогена, която да замести сега използваната МПР. Искането е тя да не влиза в задължителния календар, да е моноваксина и да се заплаща от желаещите да я поставят на децата си.
 
По думите на родителите "варицелата е леко детско заболяване и намеренията за задължителност на ваксината са недобре съобразени спрямо характеристиките на заболяването, финансовото положение на държавата и възможните негативни последствия от задължителното рутинно прилагане на тази педиатрична ваксина". Освен това след преболедуване се създава доживотен имунитет.
 
Варицелата - най-разпространената неконтролируема инфекциозна болест у нас

Родителите мотивират доводите си против ваксината за варицела с научни трудове на медицински експерти и изследвания в областта на ваксинопрофилактиката, в писмо до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, подуправителя на НЗОК Йорданка Пенкова, директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Асена Стоименова, омбудсмана Мая Манолова, директора на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев, Центъра за защита правата в здравеопазването и омбудстмана Мая Манолова.
 
Преди време, говорейки за обсъжданите промени в имунизационния календар,  държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев каза, че много родители имат информация за варицелната ваксина, търсят я и тя е част от календарите на развитите западни страни. Експертен съвет, разглеждащ календара, е на мнение, че през 2018 г. трябва да се отвори наредбата за имунизации и да се направят промени, които да важат за 2019 г. Това включва и редуциране на някои приеми на ваксини там, където България има повече от средноевропейските.
 
Все още Министерството на здравеопазването не е публикувало за обществено обсъждане проект за изменение на Наредбата за имунизациите.