Над 1500 седмокласници се явяват на външно оценяване
Над 1500 седмокласници се явяват на външно оценяване / Дарик Сливен, Архив

1663 са завършващите седмокласници в област Сливен. Всички ученици ще  трябва да се явят на задължителния изпитен модул за 7-ми клас, който е част от Национално външно оценяване. Това съобщи за Дарик Светла Драганова - експерт в Регионалния инспекторат по образование.

Тестът по български език и литература е насрочен за 21-ми май, по математика за 23-ти май, по обществени науки и гражданско образование и религия на 27- ми, по чужди езици на 28 - ми и по природни науки и екология на 29 - ти май. И тази година се запазва видът на изпитите. Модулът за национално външно оценяване е 60 минути, а продължителността на допълнителния модул е 90 минути.

Гимназисти, които ще кандидатстват за специалност в Професионалната гимназия по текстил и облекло ще полагат изпит за проверка на способностите по изобразително изкуство, информира Драганова. Датата за провеждане на този изпит е 4 юни.

Резултатите от външното оценяване по български език и литература ще бъдат известни до 4 юни, а по изобразително изкуство до 7 юни.

Подаването на документите за участие в прием след седми клас в профилирани и професионални гимназии ще бъде от 17 до 21 юни в Трето основно училище в Сливен и НУ"Любен Каравелов" в Нова Загора.

Утвърденият план-прием в гимназиите за учебната 2013/2014 година в областта са 16 профилирани и 16 професионални паралелки.