Мерки за обезвреждане на умрелите от „син език“ животни
Мерки за обезвреждане на умрелите от „син език“ животни / ОА - Сливен

Заседание на Областната епизоотична комисия – Сливен проведе заседание във връзка с болестта „син език”. Освен членовете на комисията, присъстваха и представители на четирите общини в областта, Басейнова дирекция за управление на водите – Източнобеломорски район Пловдив, Басейнова дирекция за управление на водите в Черноморски район – Варна, Регионална инспекция по околната среда и водите – Стара Загора, Регионална инспекция по околната среда и водите – Бургас. Участие взе и областният управител на област Сливен Корнелий Желязков.

Заседанието беше свикано по искане на д-р Пламен Пенчев – директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Сливен /ОДБХ/ и секретар на комисията. Спешността му е свързана с необходимостта от незабавни мерки за обезвреждане на умрелите от „син език“ селскостопански животни.

Болестта „син език“ се наблюдава най-вече в общините Сливен, Котел и Твърдица, като метеорологичните условия тази година са способствали за разпространението й. Д-р Пенчев информира, че при всяко повикване от стопани, експерти от ОДБХ на място вземат кръвни проби от животните, които се изпращат в София. Ако пробата е положителна, със заповед на директора на Българска агенция по безопасност на храните се обявява „огнище“. Само на 19 август са обявени две такива – в селата Мокрен и Ябланово, а преди това и в село Ичера.

От общо 111 населени места в област Сливен към 18 август клинически доказани случаи на „син език“ има в 36 населени места, серологично – в още 3, а съмнения има за още 4 /близо 39% от населените места/.

Проверени 48 животновъдни обекта за говеда, като от 23 са взети проби. В 30 обекта за отглеждане на кози и в 680 за овце също са взети проби. Абсолютно забранено е придвижването на животни, освен предназначените за клане в определени кланици, намиращи се на 20 км от огнищата.

По данни на кметовете на населени места в областта, от „син език“ към 19 август са умрели 191 животни. Комисии в четирите общини на област Сливен трябва да определят охраняеми площадки за съхраняване на умрелите животни, откъдето да се товарят на транспортните средства на екарисажите. Поради ограничения капацитет на транспортните средства на екарисажите и поради това, че много населени места са в труднодостъпни райони, комисиите трябва да определят площадки за трупни ями, където да се загробват умрелите животни.

 

Разпространението на болестта „син език“ може да се ограничи, ако стопаните редовно третират животните с определените препарати. Д-р Пенчев съобщи, че в момента не се предвижда ваксинация, а по решение на европейско ниво такава ще има вероятно през пролетта.