/ iStock/Getty Images
Решението на Административния съд в Сливен, според което недопускането на дете без ваксини в детска градина е определено като дискриминация, е прецедент и на Балканите, и в страните от Западна Европа.

Прецедент: Съдът в Сливен разреши на неваксинирано дете да ходи на градина (ВИДЕО)

Това се казва в позиция на Българския лекарски съюз (БЛС), изпратена до медиите, предава БТА. Съдебното решение не отчита обществения интерес и противоречи на редица международни актове, а така също и поставя в риск общественото здраве, посочват от БЛС.

МЗ и РЗИ обжалват решението на съда неваксинирано дете да ходи на детска градина

Между половин и един процент от децата не могат да бъдат имунизирани заради вродени заболявания, алергични състояния и други, припомнят от БЛС и подчертават, че за тези деца единственият начин да бъдат предпазени е да им бъде осигурена среда от имунизирани.

Според БЛС, е налице е и сериозна опасност съдебното решение не само да послужи като мотив за завеждането на още дела, но и да създаде сериозни предпоставки за увеличаване на броя на неимунизираните деца в страната.

Ще обжалват решението на Сливенския съд дете без ваксини да посещава градина

Това би могло да увеличи риска от появата на епидемии от инфекциозни заболявания като епидемията от морбили тази година. От БЛС припомнят, че от януари до ноември случаите на морбили са над 1000, а през миналата година са били 13 общо.

БЛС подкрепя действията на Министерството на здравеопазването по обжалването на решението на сливенския административен съд пред Върховния административен съд, се допълва още в позицията.
БТА