Кольо Милев: Сили на армията да помагат на местната власт при кризи и бедствия
Кольо Милев: Сили на армията да помагат на местната власт при кризи и бедствия / Община Сливен

Възможностите на армията в мирно време да подпомага населението при кризисни и бедствени ситуации бяха обсъдени по време на работна среща между кмета на община Сливен Кольо Милев и представители на Националната гвардия в щата Тенеси/САЩ/.

За да споделят своя опит при подобни ситуации, в града бяха главен сержант Тери Скот на Националната гвардия в щата Тенеси и главен сержант Грегъри Търнър от 30-то териториално командване на Тенеси. Те бяха придружавани от старши сержант Кристин Младенова от офиса за военно сътрудничество на посолството на САЩ в страната и от главните сержанти: на Българската армия – старшина Ивелин Инджов и на Сухопътни войски – старшина  Любомир Ламбов.

Пред гостите Кольо Милев представи виждането си за това как сили от армията могат да помагат на цивилни граждани при наводнения, земетресения и други кризи. Според него е необходимо това да се регламентира законово, защото към момента тези дейности са възложени на структури към МВР.

„Държавата няма възможности за подготовка на специални подразделения към министерството, които да оказват подобно съдействие и помощ. Като решение на този проблем е възможността армията да изпълнява още една функция, а именно когато не се готви за военни действия, да изпълнява гражданска мисия и при определени ситуации да спасява населението. Тя може да превърне в основна опора на местната власт, ако има нужда от помощ”, поясни кметът.