Кметът на Сливен връчи плакет на училището в с.Гавраилово за 150-та му годишнина
Кметът на Сливен връчи плакет на училището в с.Гавраилово за 150-та му годишнина / община Сливен

Кметът на Сливен Стефан Радев награди с почетен знак - плакет на град Сливен ОУ „Найден Геров" в село Гавраилово, по повод 150 години от създаването му.

Наградата от името на кмета връчи неговият заместник Румен Иванов на юбилеен концерт по случай годишнината и 24 май - Деня на българската просвета и култура. Тържеството се състоя в салона на читалище "Слънце - 1928" в селото.

"Със заповед на кмета Стефан Радев, училището в село Гавраилово е удостоено заради дългогодишната си дейност и принос в развитието на образованието. Наградата освен признание за всички учители, е и към всички жители на Гавраилово", посочи Румен Иванов
„Век и половина училището носи с достойнство името на своя патрон Найден Геров - български писател, езиковед, фолклорист и общественик. Вие сте не само част от историята на това училище, но и част от неговото бъдеще. През двадесет и първи век ще успеят тези, които са образовани, владеят езика на чужди народи и успешно са усвоили съвременните технологии", се казва в поздравителния адрес от кмета на Сливен до ръководството, учителите и учениците на ОУ „Найден Геров".

Директорът Мадлена Георгиева произнесе слово за историята на училището и за мястото на патрона Найден Геров, по чиято инициатива за първи път в България се празнува Денят на братята първоучители Кирил и Методий. Бяха получени поздравителни адреси от президента на РБългария Росен Плевнелиев, министърката на образованието Меглена Кунева, от Народното събрание, областния управител на Сливен, кмета на Гавраилово и ръководството на читалището в селото.

Празничните прояви са започнали на 16 май с две гостуващи изложби „Възрожденецът Найден Геров" и „Съкровище на словото", както и фотоизложба за историята на училището. Състояла се е среща на поколенията на която са били наградени изявени през тази учебна година ученици. Провели са се спортни игри и състезания. Наградени са ученици за постигнати високи резултати в спорта през учебната година. Днес бе ден на талантливите ученици, също с много награди.

В ОУ "Найден Геров" през юбилейната година има 220 ученици от 1 до 8 клас и 19 деца в подготвителна група. Те се обучават от 25 преподаватели, заедно с възпитателите, съобщи директорката на училището Мадлена Георгиева.