Предлагат за продажба сградата на бившата Популярна банка
Предлагат за продажба сградата на бившата Популярна банка / Дарик Сливен, архив
Кметът на Сливен Стефан Радев разпореди обезопасяване на сградата на Популярна каса. Заповедта беше издадена след като Прокуратурата се самосезира и започва проверка дали се полагат необходимите грижи за бившата Популярна каса.

„До момента са проведени няколко опита за продажба на сградата, включително и провеждане на търг. Няма интерес заради ограничението в Закона за общинска собственост, че не може да се продава под данъчната оценка”, коментира пред Дарик Радев. Той уточни, че ще настоява пред Национално сдружение на Общините в Република България да се промени  тази част от Закона за общинска собстевност.

„В общината има много такива общински имоти, при които данъчните оценки са високи  и те не могат да бъдат продадени. Съдбата им е да стоят и да се рушат. Общината няма средства да ги ремонтира, а така и продажбата им се оскъпява”, добави Стефан Радев. 

Кметът припомни, че върху сградата има възбрана от кредитори.

Припомням Районна прокуратура – Сливен се самосезира и започна проверка по Надзора за законност, защита на обществения интерес и правата на гражданите за това, че сградата на бившата „Популярна каса“ в Сливен е в изключително лошо строително състояние, застрашена е от самосрутване,  с ненадеждни защитни съоръжения, както за преминаващите покрай нея граждани, така и за работещите в офисите и магазините на партерния етаж. Изпратено е писмо  за извършване на незабавна проверка на горепосочените обстоятелства  до Началника на РО „НСК“ – Сливен при РДНСК „Югоизточен район“, Кмета на Община Сливен и Началника на РУ – МВР – Сливен.