Кметът на Сливен и общинските съветници обсъдиха предложението за облигационния заем
Кметът на Сливен и общинските съветници обсъдиха предложението за облигационния заем / община Сливен

Кметът на Сливен Стефан Радев и общинските съветници дискутираха предложението за облигационен заем, което ще бъда гласувано на предстоящата сесия в четвъртък.

„Мисля, че от доста време говорим за това предложение, съобщили сме нашите аргументи и всеки гражданин, който се интересува от темата, е получил достатъчно информация защо предлагаме облигационния заем, какви са предимствата и рисковете", каза кметът.

Той направи разяснения по поставени от съветниците въпроси, сред които има ли възможност да се намали срокът на облигационния заем и лихвата да бъде фиксирана.
„Нашият най-голям проблем по отношение на задлъжнялостта е голямото обслужването на годишна база на задълженията главници и лихви. Единственият начин да намалим сумата за годишното обслужване на дълга е да увеличим срока на задълженията и това е една от основните ни цели. Дългият срок е полза на общината. Така зададени параметрите максимално позволяват да не дължим 15 години тези пари. Това е основния ни инструмент да намалим плащанията по дълговото бреме сега и в следващите години. Според мен, е най-добре да уплътним максимално този срок от 15 години. Затова не съм склонен за намаляване на срока и не мисля, че е добре за общината да върнем максимално бързо тези пари. Стремежът за бързо погасяване ще е много натоварващ за следващите бюджети", каза Стефан Радев.

По отношение на определяне на пределна граница на лихвата по облигационния заем, кметът посочи, че и към момента общината няма задължения, които да са фиксирани. „Всички заеми, които община Сливен има, са на плаваща лихва. Възможно е да бъде фиксирана, но практиката е дългосрочни кредити да са формирани на база плаваща лихва. Ако искаме фиксирана лихва, тя при всички случаи ще е по-висока, защото има рискова премия, която всеки кредитор ще постави, тъй като поема допълнителен риск, ако лихвите „тръгнат" нагоре. Предлагам така да остане в решението, като се ангажирам да водя разговори с финансовите посредници, да го поставя като предложение, но не искам да отиваме на по-висока надбавка", допълни кметът.

Той увери, че ако общината получи приемливи условия по кредита към „Дбанк", той ще бъде изваден от облигационната емисия и тя ще бъде намалена с този размер.