/ iStock/Getty Images
Обсъжда се идеята юнашките игри "Хайдушка среща" край Сливен да се превърнат в събор, съобщиха от пресцентъра на Община Сливен. Това е станало по време на разговор между кмета на Сливен Стефан Радев и организаторите на игрите от Фондация „Стария бряст".

Спортната надпревара е създадена преди седем години в чест на рождения ден на Хаджи Димитър – 10 май. Започва с изкачване на Хайдушката пътека с мях вино, 43 литра, подвиг на легендарния сливенски войвода Хаджи Димитър през 1862 година.

Участниците трябва да изкачат разстоянието от началото до края на Хайдушката пътека, носейки тежестта без чужда помощ. В местността Карандила се правят юнашки игри - борба, хвърляне на грамаден камък, хвърляне на нож.

Община Сливен остава отворена за диалог и нови идеи, които да развиват туризма в региона и привличат гости от цялата страна, се посочва в съобщението. Така юнашките игри могат да се превърнат в събор, като се надгражда с повече събития от различен характер и се разшири времевият обхват на провеждането им. Това ще създаде възможност да се съчетаят едновременно спорт, туризъм, българска история и фолклор.

От фондацията връчиха на сливенския кмет благодарствен плакет за подкрепата и съдействието на общината при организирането на тазгодишното издание на „Хайдушка среща", които се проведоха на 6 май.
БТА