Гроздобер в Стралджанско
Гроздобер в Стралджанско / http://agronavt.com

На 22 и 23 септември в Стралджанско прибират мискета и всички останали сортове. Датите бяха определени, след като комисия от общината направи оглед на лозовите масиви в местността „Пясъка” и специалистите се увериха, че тази година прибирането на гроздето трябва да стане поне 10 дни по-рано от обичайното. Тези, които ще могат да берат са много по-малко от предишни години, съобщава Надя Жечева от общинския пресцентър. От 6-те хил.дка лозя, гордостта на Стралджа, сега грозде се бере едва от около 1/3 от тях. В продължение на две десетилетия редица собственици да се отказали от поддържането на лозята поради икономически причини или невъзможност да се справят. Друга причина за загърбване на лозарството са ромските кражби. Това лято чести бяха и случаите на пожари в местността „Пясъка”, които са унищожили отделни парцели. Друга напаст, с която борбата е почти невъзможна, са птиците. Косери връхлитат на ята и в атаките си опоскват всяко зрънце” - допълва Надя Жечева.

Изпреварващите срокове за гроздобер целят опазване на реколтата и от хвъркатите крадци.

В Лозенец, където първи започнаха гроздобера, се хвалят, че са доволни от урожая.  Мускатът, който продаваха за около 1лв/кг. е дал добър старт на кампанията. Добри са сделките и при продажбата на червените сортове.

Както в Стралджа, така и в Лозенец и други села на общината прибирането на мискета е в дните 22-23 септември.Тогава се очаква и по-активна търговска дейност.  В Зимница решението на винарите е да поизчакат и прибирането на гроздето да стане на 6 и 7 октомври. В Иречеково ще прибират кабернето в края на септември.

Гроздето тази години е по-малко от предишни периоди и стопаните очакват цената да расте, като правят сметка да не падат по-ниско от 0,60 лв./кг. за белите сортове.