Граждански протест на музейните работници в Нова Загора
Граждански протест на музейните работници в Нова Загора / netinfo

В активна форма на граждански протест преминаха служителите
в Исторически музей Нова Загора от 5-ти февруари. От същата дата служителите носят на реверите си и табелка с надпис „Протест”. В разпространена до медиите декларация те заявяват, че това ще продължи докато начело на музея е Иван Желев. Според музейните специалисти въвеждането от полиция на Желев в сградата на музея е създало обстановка, поради която в продължение на 10 дни работата им е блокирана. Уредниците се оплакват и от грубо отношение към тях, психическо напрежение, страх и посещение на органите на реда.

Пред Дарик радио уредникът Щилиян Русев сподели за две от посещенията на полицията по сигнал на Желев. При
първото посещение бяхме с колежката Ирина Аврамова и довършвахме своите задължения по описване на фондови единици от отделите, за които отговаряме. В 17.00ч. дойде Желев и ни каза да си тръгваме, но ние продължихме с работата си, която бе важна за момента. Около 17.30ч. дойдоха полицаи и поискаха да се легитимираме, кои сме и какво правим, като ни обясниха, че има подаден сигнал от Желев, че не желаем да напуснем обекта. Досега оставянето ни след работно време през последните години не е било проблем. Не зная защо сега да е проблем”, коментира Русев. На 6-ти февруари след 11.00ч. музейните специалисти отново са били посетени от служители на полицията отново по сигнал от Желев за неправомерно влизане на служителите в музея в сградата, където се намират експозициите за периода 26 януари – 6 февруари.

Във връзка със създадената ситуация, напрежението между служителите и директора, както и действията на музейните работници на 27 и 28 януари и неприетите им обяснения какво са правили на двете дати кметът на община Нова Загора Николай Грозев е пуснал заповеди, до всички с изключение на домакина Румяна Йоргова, за налагане на наказание „Предупреждение
за уволнение”.
От своя страна директорът на Исторически музей Нова Загора Иван Желев отказа да коментира ситуацията и това как той се чувства в изминалите десет дни. Единственият коментар от негова страна бе, че постепенно навлиза в работата. „Съжалявам, каза той, че новозагорският музей ще остане в историята не само с богатото наследство на нашия край, но и с това как музейните служители не са искали директора си. Искам само да попитам тези хора как 19 години можех да съм им директор и тогава не са протестирали, а сега немога.”

Протестиращите изпратиха и писмо адресирано до министъра на културата професор Стефан Данаилов с молба за проверка на случая и решение в интерес на музея в Нова Загора.