Екслибрис на сливенски художник с награда от Истанбул
Екслибрис на сливенски художник с награда от Истанбул / личен архив

Сливенският художник Веселин Дамянов-Вес бе награден на престижен международен форум в европейската столица на културата през 2010 г. - Истанбул. Негов екслибрис би отличен в Международно биенале-конкурс в 33-тото издание на международната екслибрис-асоциация.

Събитието бе включено в в културния афиш край Босфора. Екслибрисът представлява графичен знак, който се поставя вътре в дадена книга като печат на нейния собственик. В тези миниатюри могат да присъстват вплетени изображения и текст. Награденият екслибрис е посветен на ямболския художник - график Цветан Казанджиев.


"На подобни форуми се събират много художници, колекционери и любители на изобразителното изкуство", споделя Вес. Той вече е получил покана за участие в частен музей в Дания.

Екслибрис на сливенски художник с награда от Истанбул
netinfo
Дамянов ще изложи там избрани свои графики и екслибриси. В началото на годината художникът зае второ място в конкурс за малка графика в Киев и специална награда на тема "Криза" в Лондон. Вес взе и специалната награда за карикатура на тема "Вино и хумор" в Жонзак - Франция.