Две награди за Държавен куклен театър - Сливен
Две награди за Държавен куклен театър - Сливен / ДКТ - Сливен, архив

Спектакълът ”Джуджето Дългоноско” на Държавен куклен театър – Сливен в лицето на сценографа Свила Величкова получи ИКАР в категорията индивидуално постижение в кукленото изкуство. Призьорката благодари на колегите си от сливенския куклен театър, че са й дали възможност

да реализира идеите си. „Без тях скиците ми биха били само смешни картинки” - каза Свила Величкова.

В Световния ден на кукления театър актьорът от  ДКТ - Сливен Стоян Дойчев спечели наградата на режисьорската колегия към АКТ УНИМА – България, Сивина 2014.  Стоян беше заслужено отличен за ролите на Малволио, Капитана, Себастиан, Страж и Шут в представлението “Дванайста нощ” от У. Шекспир, с режисьор – Съби Събев.

Призът, на името на куклената актриса Сивина Сивинова, е за поощряване отдадеността към кукленото изкуство на млади куклени актьори. Те са номинирани и отличавани за една от първите си три изяви на сцената.

„Ето това е истински професионален празник, истинско удовлетворение за нашия труд и за всеотдайната ни любов към театралното изкуство” - коментира директорът на сливенския куклен театър Ефимия Павлова. „Гордея се, че в нашия театър творят такива изключителни артисти като Свила и Стоян. Благодаря им от сърце както на тях, така и на целия ни екип!”