Чешма по пътя към Кръстова гора
Чешма по пътя към Кръстова гора / netinfo
Пробите от водата на Кръстова чешма и Тодоровото аязмо са с много добри физикохимични показатели, но като микробиология имат отклонения. Направените изследвания в лабораторията на „В и К“ – Сливен показват наличие на колиформи над допустимите норми, което означава, че не е препоръчително тази вода да се използва за питейни нужди, заяви инж. Мария Добрева, началник на направление „Пречистване“ във водното дружество.

Проверката на водата от горските чешми край Сливен започна по съвместна обществена инициатива на „В и К“ – Сливен и Фондация „Старият бряст”. Пробите от първата проверена – Драгиева чешма, бяха с отлични физикохимични и микробиологични качества.

Резултатите от трите изследвани проби от Тодоровото аязмо, Кръстова чешма в местността Черковното и Горската чешма над нея са взети на 13 юни от В и К-специалист и Стефан Стефанов от фондация „Стария бряст“. Според инж. Мария Добрева, причината за влошената  микробиология най-вероятно е битово замърсяване около мястото на изтичане. Достъпът на хора и животни там е неограничен. Зоната около чешмите не е охранявана, както са охранявани водоемите във водоснабдителната система на „В и К“.

Преди години са правени подобни изследвания на Кръстова чешма, които отново са показали  проблеми  с микробиологията. Но на Кръстова чешма по някакъв проект е поставена табела, че водата е годна за пиене, което не отговаря на истината. 

Иронията е, че много сливенци смятаха водата от Кръстова чешма и Тодоровото аязмо едва ли не за лековита. Водата от тях в момента не е препоръчителна за пиене, защото колиформите могат да доведат до стомашно-чревно разстройство най-вече при малки деца и стомашен дискомфорт у възрастния човек. Няма заплаха от епидемия от стомашно-чревни заболявания за гражданите, пиещи тази вода, но опасност съществува – водата определено не отговаря на изискванията за пиене и ние сме длъжни да предупредим за резултатите от взетите проби, заяви инж. Добрева. 

Водите на Кръстова чешма и Тодоровото аязмо не се събират във водоеми и не могат да се подложат на дезинфекция от „В и К“. Едната възможност е в бъдеще преди тези чешми се изградят малки водоеми, които могат да се дезинфекцират. Според експерти, без дезинфекция няма как да се случи очистването им, освен ако в определен момент по природен път не стане изнасяне и изчистване на замърсената вода.