Дядо даде 3 000 лева на мним доктор
Дядо даде 3 000 лева на мним доктор / Дарик Сливен, архив

3 000 лева е дал възрастен мъж от Ямбол на мним лекар. Около 13.30 ч. на 9 февруари мъжът провел разговор по телефона с непознат, който го убедил, че спешно трябва да се плати за лечение на негова близка. Дори уговорил с него да хвърли парите - 3000 лева в плик, през прозореца на жилището си. Малко по-късно се обадил на тел.112, свързал се с оператор и разбрал, че е измамен. По случая в РУ – Ямбол  е образувано  досъдебно производство.

От полицията в Ямбол призовават гражданите да проявяват по-голяма бдителност, да не се доверяват лесно на непознати, независимо за кого се представят, особено ако искат пари по телефона. Измамниците прилагат всякакви схеми и тактики, предупреждават полицаите. Една от тях е именно да задържат линията на телефона отворена, дори след като разговорът е приключил, независимо дали са осъществили измама. Така те блокират възможностите на гражданите не само да проверят  историята, но и да се сигнализира в полицията, че даден район е атакуван от измамници.

Никоя държавна институция или здравно заведение не правят договаряния и не искат пари по телефона! Спешното искане на пари, както и използването на посредници за вземане на сумата, са гаранция за измама. При подобни случаи и при възникване на каквото и да е съмнение, трябва да се потърси помощ от Районното управление “Полиция” или да се сигнализира на тел.112.