Дора Пондалова получи приз „Доброволец на годината” за 2014 г.
Дора Пондалова получи приз „Доброволец на годината” за 2014 г. / Община Сливен, архив

Уредникът в Регионален исторически музей – Сливен Дора Пондалова получи приз „Доброволец на годината” за 2014 г. Тя бе номинирана в IV-ия Национален конкурс "Доброволец на годината" в категория „Социални дейности”.

Дора Пондалова е учредител и председател на Обществения съвет в подкрепа на донорството в Сливен. Колегите й от Съвета я описват като неуморна и ентусиазирана. Убедени са, че нейната кауза е донорството.

„Бях много щастлива, когато научих за приза. Аз не правя всичко това, за да ме награждаваj или да говорят за мен. Правя го и ще го правя за хората, които с години чакат и много от тях не дочакват трансплантации. Но това нямаше да се случи, ако ги нямаше хората, които са с мен”, каза пред пресцентъра на Община Сливен Дора Пондалова.

Общественият съвет в подкрепа на донорството бе учреден на 31 октомври 2013 г. Съветът сключва споразумение за координирана и съвместна дейност с Агенция по трансплантация.

За Дора Пондалова донорството става кауза след лична драма в семейството й. Нейният син Илиян претърпява две чернодробни трансплантации. Първоначално част от своя дроб дарява братът на Илиян - Антони. След като органът не се приема от Илиян, се налага втора трансплантация. На крачка от смъртта се появява донор, чийто черен дроб е трансплантиран на Илиян. Така той живее трети живот. В момента е жив и здрав, пълноценен е и работи.

След тежките събития в живота на семейството Дора и блицките й се заемат с тежката задача в подкрепа на донорството. „Поздравявам Дора и желая много ентусиазъм и утвърждаване на ценностите на доброволчеството през 2015, когато е Европейската година на развитието. Каузата на донорството ще успее, ако има повече хора като Дора и повече обществени застъпници като нашия Съвет”, каза Анелия Иванова, която е член на Съвета.

 

Наградите ще бъдат връчени на 17 декември в сградата на Община Бургас.