Добра реколта от грозде очакват община Стралджа
Добра реколта от грозде очакват община Стралджа / община Стралджа

Започна подготовката за гроздобер община Стралджа. Проверките от специалисти - агрономи в масивите показват, че десертното грозде и мускат о тунела изпреварват с узряването.

В Зимница гроздето от този сорт вече е прибрано. Във Воденичане се подготвят към средата на месеца да приберат керацата. Основната грижа сега е опазването на лозята от крадци. В Стралджа новото общинско ръководство спази обещанието си и осигури общинска охрана, която в седмиците преди гроздобера е засилена, помощ оказва и местната земеделска кооперация .

В Лозенец лозовите масиви се охраняват със собствена охрана. В Зимница също са решени да не допуснат крадци в масивите. Във Воденичане кметството също осигури своя охрана на кераците. Очакваната реколта тази година се определя като добра.

На този етап все не може да се прогнозира тизкупни цени на гроздето.

Поредните години на безценица принудиха собствениците да наливат домашно вино и ракия, които по-лесно се продават. Така мускат о тунела по всяка вероятност и тази година ще тръгне към казаните. Зимничани, които се налагат като добри търговци, няма да откажат да продават грозде.

За винените сортове от сега е ясно, че пазар ще има, но цената няма да е особено висока, за да покрие разходите на лозарите. В Лозенец, новия център на винопроизводителите в общината, вероятно ще предложат както традиционния за района Мискет, така и не по-малко търсените Мерло, Каберне, Шардоне.