Кольо Милев отчете две години от мандата пред слушателите на Дарик
Кольо Милев отчете две години от мандата пред слушателите на Дарик / Дарик Сливен, Архив
Народният представител от БСП Кольо Милев призова зам.кмета на Сливен Румен Иванов да си подаде оставката заради наложения запор за 4,5 млн лв и  2,5 млн лв за неплатени стари плащания извършени между 2006 и 2013 година. Милев подчерта, че запорът е атестат за несериозното управление на общината, което води и до финансов колапс.

По думите му, тези 4,5  милиона лева са заради прекратено дело за некачествено изпълнение на първия воден цикъл на града. Според народния представител заради „дребни хитринки” общината е осъдена да плаща 2,5 млн лв по договори от 2006-2009 година.

Румен Иванов: Работим за предотвратяване на опасността от спиране на доставките на газ за Сливен
Дарик Сливен, архив

Зам.-кметът по финансите Румен Иванов заяви, че „несериозно ми звучи точно Кольо Милев да коментира тази тема. Изненадан съм, че той дава оценки, освен че не е подобрил финансите, а още повече е влошил положението. Ако аз бях на негово място, не бих имал моралното право първо да изляза и да говоря на сливенските граждани  на фона на тези суми и задължения, които съм им оставил да плащат за поколения напред.За мен дори е нагло да се говори и да се искат оставки. При положение, че Общината беше оставена, пред спиране на основните й функции – смет, ток, кредитите да станат предсрочно изискуеми, просрочени задължения над 40 млн. лв. Това за мен е тотална финансова некомпетентност, която води до лоши некачествени услуги за гражданите и риск за бъдещето на града".

Румен Иванов припомни състоянието в което беше Общината по времето на управление на Кольо Милев над 40 млн.просрочени задължения, изискуеми кредити,забавяни плащания на EVN, смет, осигуровки, изхарчени 3 млн. лв. държавни средства, 1,5 млн. лв. чужди средства, опасност по отношение на водният цикъл, да се връщат 21 млн.лв.

„С помощта на Правителството, на които сме благодарни, че получихме сума, за да завършим водният цикъл и гражданите респективно да не връщат тези пари. Съществуваха невъзстановени ДДС-та по проекти, неизгодни договори за смет за около 1,3 млн.лв., сключени договори с фирми за боядисването на стълбове, при положение, че има сключен договор с фирма, която да извършва тези дейности безплатно, а е плащано на други фирми да ги извършват.

Говорим за суми от порядъка на 300 хил.лв. за боядисване на стълбове и не на последно място, тези 2,5млн.лв.Това не са пари, дължащи се за свършена работа, а лихви за забавени плащания. Всеки човек би могъл да си представи, какво би могло да се случи в Сливен за 2,5 млн.лв,” каза още зам.кметът и допълни, че тези неща винаги са изнасяни в публичното пространство но общинското ръководство не е органът, който трябва да търси тази отговорност.